Reisverslag Marokko

In maart trok Axel met een groepje reisagenten naar Marokko. Hij ontdekte er de wondere wereld van Agadir, Marrakech en meer. In dit reisverslag neemt hij u graag mee met woord en beeld!

Na een vlucht van 3,5 uur komen we aan in Agadir. Tui Fly vliegt 3 keer per week op de grootste badplaats van Marokko. De luchthaven van Agadir is vergelijkbaar qua grote met deze van Oostende, dus een makkelijke doorgang gegarandeerd. De meeste hotels in Agadir liggen op slechts een halfuurtje rijden van de luchthaven. Maar wij rijden door naar Taghazout, het Saint-Tropez van Marokko. Het is een nieuwe badplaats waar veelal luxe hotelketens een resort vestigen. We wanen ons voor de eerste nacht in pure 5 sterren luxe. De eerste overnachting vindt namelijk plaats in RIU Palace Tikida Taghazout. Een prachtig resort gelegen aan het strand. Door het open zicht van het domein kunnen we genieten van een prachtige zonsondergang.

RIU Tikida Taghazout

Na een stevig ontbijt is het tijd om de Atlantische kustlijn te ontdekken. Samen met een lokale gids rijden we langs het vissersdorpje Taghazout, de place to be voor surfers. Even verder op ligt Plage Aghroud. Een zeer uitgestrekt strand waar het heerlijk vertoeven is, ook voor gezinnen met kinderen. Het dorpje die grenst aan het strand is een ware regenboog. De kleurrijke huisjes brengen ons meteen in zomerse sferen. Dit stukje zonnig paradijs werd onlangs zelfs een beschermd monument. De rit wordt verder gezet langs het dorre, maar prachtige landschap van de Atlantische kustlijn. Niet veel later rijden we de duinen van Tamri binnen. We krijgen meteen een woestijn/sahara gevoel, maar toch met een deugddoende zeebries. Het is tijd voor wat avontuur, we gaan sandboarden in deze duinen. Natuurlijk zijn we allemaal beginners en starten we met een makkelijk niveau. Je kan het vergelijken met snowboarden, maar dan op zand. Met vallen en opstaan gaan we verder naar de moeilijkere niveaus en razen we langs de flanken van de duinen naar beneden. Het adembenemend zicht maakt alles nog specialer. Na het actieve sandboarden is het tijd om onze hongerige maag en droge mond te voeden. We gaan langs in een lokaal dorp en drinken echte Marokkaanse thee met een huisgemaakt brood en verschillende dips. Natuurlijk wordt de thee met de nodige animo geserveerd.

Plage Aghroud

We zetten terug koers richting Agadir. De badplaats is zeker gekend door zijn 9km lange promenade. Zowel overdag als in de avond is hier altijd iets te beleven. Voor de zon haar eerste warmte afgeeft zie je de joggers werken aan de “summerbody” en ’s avonds paraderen de dromedarissen langs de kust. Voor de volgende nacht worden we verwend in RIU Tikida Dunas, een leuk familiehotel met tal van faciliteiten voor jong en oud. Na een stevig avondmaal trekken we er op uit. Sinds zomer 2022 is de kabelbaan in Agadir geopend. Vanuit het centrum brengt de lift jou naar de heuvel Oufella. Je kan de kabellift zowel overdag als ’s avonds nemen. Na een ritje van ongeveer 5 minuten komen we aan boven op de heuvel. Hier bevindt zich nog een oude Kasbah, een soort kasteel. Dit indrukwekkend gebouw wordt momenteel nog volop gerestaureerd en opent binnenkort weer de deuren. Vanop de heuvel heb je een prachtig zicht over de lichtjes van Agadir. Rondom de Kasbah lopen er nog ezels en passeren er nomaden met hun dromedaris. Dankzij onze lokale gids krijgen we de nodige uitleg over het verleden van Agadir.

Kasbah Telouet

De volgende dag is het heerlijk wakker worden in de Marokkaanse zon en genieten we nog wat van de faciliteiten van Riu Tikida Dunas. Later op de dag verplaatsen we ons naar het hart van Marokko, namelijk Marrakech. De autorit neemt zo’n 3,5-4 uur in. Je passeert door verschillende landschappen van dit indrukwekkende land. Zo heb je het droge landschap bij de begin van de rit en hoe meer we Marrakech naderen, hoe duidelijker de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte boven komen. We bekomen van de autorit in de groene oase, Palmeraie, net buiten de stadsrand van Marrakech. In deze regio liggen veelal mooie resorts, waaronder RIU Tikida Palmeraie. Hier verblijven we 3 nachten om Marrakech en het prachtige binnenland te ontdekken.

Na een zonnige ochtendwandeling op het domein en een lekker ontbijt is het eindelijk het moment om richting Marrakech te vertrekken. De stad heeft echt nog een oude sfeer waardoor alles duizend keer specialer overkomt. Marrakech, of vertaald vanuit het Berbers “Land van God”, ligt centraal in het land. In deze stad verveel je je echt geen seconde. Door de kleine straatjes die elkaar verbinden kan je uren slenteren. Je kan even halt nemen bij de lokale ambachten of misschien moet je wel snel langs de kant springen voor een local die passeert met ezel en kar. Ook aan bezienswaardigheden geen gebrek. We nemen een eerste halte bij Ben Youssef Madrassa. Dit monument werd onlangs gerenoveerd, maar was jaren lang een klooster en kostschool voor Marokkaanse jongens. De binnenplaats is zeker de moeite als fotostop. We wandelen verder de medina in en wandelen langs de Koutoubia, één van de bekendste highlights van Marrakech. Deze toren is deel van een moskee, waar dagelijks mensen bidden. We nemen een korte stop in het Bahiapaleis, één van de honderden paleizen die toebehoort aan het Marokkaans koningshuis. Niet veel later betreden we het drukste plein van Marrakech, Jemma El Fna plein. Op de middag vind je er verschillende kraampjes die van alles verkopen, denk maar aan kruiden of een vals gebit. Ook dit plein staat gekend voor de gekke foto’s met apen of dansende slangen. Wanneer je door Marrakech en haar Medina loopt, voel je jezelf als figurant in de Aladin film. Het echte beeld van 1001-nachten. We nemen afscheid van Jemna El Fna, maar niet voor lang.

Ben Youssef Madrassa

We grijpen even de tijd om de Medina verder te ontdekken en gaan dan terug richting de Palmeraie. Dit is een rit van een 20 minuten. In afstand echt heel dichtbij, maar door het chaotische verkeer neemt dit wat meer tijd in. Na een deugddoende namiddag in de zon en een lekker diner is het tijd om terug te keren richting het stadscentrum. En dit doen we in stijl natuurlijk. Even buiten het stadscentrum verlaten we onze minibus om op een wel heel speciale manier de stad binnen te rijden. We gaan per koets en paard. Na leuke trip langs de stadsmuren en enkele chique etablissementen komen we aan in het hartje van Marrakech. We wandelen terug richting Jemna El Fna. Het is al een stuk drukker dan over de middag. Maar dit wordt als snel duidelijk waarom. Het hele plein is omgetoverd met allerlei eetkraampjes. Je hoort, ziet en ruikt van alles. Zo hoor je verschillende soorten muziek, zie je acrobaten op stelten lopen en ruik je de Marokkaanse keuken. Marrakech is ook zeer bekend voor zijn Souks. Een spinnenweb aan kleine straatjes waar je kruiden, kledij, sieraden, tapijten,… kan vinden. Het is er een ware sport om te onderhandelen en af te dingen. Wie wordt de uiteindelijke winnaar? Jij of de verkoper? Zo laten we ons zelf verdwalen in de smalle straatjes tot we diep in de Souks terecht komen. Je krijgt van iedere verkoper de aandacht en willen jou natuurlijk al hun pracht laten zien. De ene vindt dit een super sfeer en de ander vindt het maar niks. Ik ben wel verkocht aan deze stad. Tijd om na een bewogen dag terug richting het resort te gaan.

Jemna El Fna

De wekker gaat vroeg deze ochtend. Want onze dag start vroeg om het binnenland van Marokko te verkennen. We stappen in een jeep richting het Atlasgebergte. Na het verlaten van Marrakech rijden we door enkele lokale dorpjes waar het vroegmarkt is. Plaatselijke boeren komen aan met hun vee of gewassen. Wanneer we de eerste heuvels in rijden nemen we een korte stop om te genieten van een prachtig uitzicht. Het landschap veranderd van zanderig en droog naar groene heuvels. Je kan het uitzicht beetje vergelijken met de rode heuvels van Arizona, USA. Terug op koers rijden we serieus de hoogte in. We naderen de toppen van het Atlasgebergte. Op zo een 2250m hoogte veranderd de temperatuur snel. Ook liggen er nog hopen sneeuw langs de weg en is het uitzicht adembenemend. We volgen de route die de nomaden vroeger deden met hun schapen, dromedarissen,… Het was ook een route die veelal door karavanen werd gedaan om van de Sahara over het Atlasgebergte naar Marrakech te gaan. Zo maken we ook meteen een stop aan Kasbah van Telouet, een prachtig monument. De omgeving is ook waan zinnend. Je bevindt jezelf in verschillende landschappen die je kan vergelijken met Andalusië, Tibet, … . De jeep brengt ons verder naar de meest gekende Kasbah van de regio, Aït- Benhaddou. Na een lekkere lunch van verschillende tajines is het tijd om het domein rond de Kasbah te verkennen. Door de kleine straatjes en verschillende kraampjes klimmen we omhoog. Op naar de top om een prachtig zicht op Aït-Benhaddou. Deze Kasbah werd al meermaals gebruikt als decors in bekende films. Denk maar aan Gladiator, Prince of Persia, Astrix,… of in Game of Thrones.

Atlasgebergte

Na het hoogte punt van de dag keren we terug richting Marrakech langs de karavaanroute. Maar eerst maken we nog een stop langs een prachtig vergezicht. Een mix van een groene oase met daarrond een zanderige achtergrond. In de verte kunnen we de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte spotten. Ik kon het niet afleren en trok de volgende dag nog even terug naar het centrum van Marrakech. De Marokkaanse keuken staat gekend voor zijn kruiden. Zo ging ik even langs bij een “apotheek” waarbij ze alle kruiden en planten hebben die je maar kan inbeelden. Ook al is het een vreemd gevoel om in onze winter lekker te zonnen aan het zwembad, toch deed een vrije namiddag meer dan deugd in RIU Tikida Palmeraie.

Mooie liedjes blijven niet duren, dus kwam onze terugreis dichterbij. Nog even oprfrissen in het hotel en dan richting de luchthaven voor een rechtstreekse vlucht naar Brussel met Tui fly.

Reisverslag Marokko

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.