Reisverslag Ierland

De bijnaam van Ierland is “the emerald isle”, waarschijnlijk hebben de vele groene tinten van het landschap daar iets mee te maken. Het is dan ook met een reden dat het land regelmatig wordt gekozen als filmlocatie voor bijvoorbeeld Game of Thrones, Braveheart en Star Wars. Wie Yanica een beetje kent, weet dat deze dramatische landschappen dé reden zijn om erop uit te trekken!

Ierland was voor mij geen onbekende bestemming, in 2017 combineerde ik een citytrip in Dublin met een rondreis door Noord-Ierland. Maar met het geplande programma krijg ik de kans om enkele onbekende parels van het binnenland en westkust te verkennen. In een goed uurtje vliegen, landt het toestel van Aer Lingus al in Dublin Airport. Een uur vliegen én een uur gewonnen door het tijdsverschil, alvast een goede start. Het land is verdeeld in 26 counties, graafschappen, met elk een eigen karakter.

De luchthaven van Dublin ligt achter ons en we reizen westwaarts naar county Offaly, daar stoppen in het stadje Tullamore voor lunch in het Bridge House Hotel. We worden onmiddellijk ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Ierland met een bezoek aan Clonmacnoise Monastery. Hier vinden we ruïnes van een prachtig klooster gelegen aan de oever van de Shannon rivier, de langste rivier en natuurlijke scheiding tussen West- en Oost-Ierland. Het klooster werd opgericht door St Ciarán in de 6de eeuw. De site groeide al snel uit tot een plek van leren, zeg maar een universiteit van toen met studenten van alle uithoeken in Europa. De ruïnes omvatten een kathedraal, twee ronde torens, drie hoge kruisbeelden, negen kerken en meer dan 700 Christelijke grafstenen. De originele kruisbeelden, inclusief het unieke “Cross of the Scriptures” uit de 10de eeuw, zijn te bezichtigen in het aanpalende bezoekerscentrum.

Na het bezoek is het tijd om te water te gaan. Met een 100-jaar oude “vikingboot” varen we de river Shannon op, dezelfde route die de Vikingen namen om verschillende plekken in Ierland te verkennen! Het is een aangename tocht op de meanderende rivier, onderweg krijgen we meer info over de lokale geschiedenis, fauna en flora. Toegegeven, het weer was wat fris en nat, maar de boot was goed afgesloten en heeft ook een bar aan boord. Hoogtijd voor de eerste Irish-Coffee, om op te warmen hé!

De bestemming van de boot is Athlone. De stad is gelegen in het midden van Ierland, in de toeristische regio “Hidden Heartlands”. De strategische ligging heeft ervoor gezorgd dat de vele reizigers, heiligen, militairen en handelaars door de eeuwen heen konden profiteren van de stad. Elk gebouw heeft wel een verhaal te vertellen, van het kasteel uit de 12de eeuw tot de 17de-eeuwse kazerne en het armenhuis uit de 19de eeuw, een overblijfsel van de Irish Famine. Wij bezoeken er de Dead Centre Brewing, bierbrouwerij. Dankzij de tour en interactieve uitleg krijgen we meer inzicht in het brouwproces. De charme zit hem in de kleinschaligheid van de brouwerij, hierdoor hebben de brouwers ook meer kansen om te experimenteren. En dan is te smaken in de bieren.

We worden wakker in Athlone met een stralende zon! We reizen noordwaarts naar county Roscommon, meer bepaald Lough Key Forest. Dit natuurpark is de ideale daguitstap, zeker als de zon van de partij is. Het landschap wordt gedomineerd door bossen met zowel loof- als naaldbomen.  Voor ons staat er een aangenaam fietstochtje gepland doorheen het park, de gids Sheamus neemt ons mee en geeft wat meer uitleg over de geschiedenis van het park. Naast fietsen kan je er ook kajakken, wandelen door de boomtoppen en een avonturenparcours volgen.

Na het fietstochtje rijden we naar de boerderij van Martin, aan de voet van de tafelberg Benbulben. Martin heeft tientallen schapen maar niet voor het vlees of de wol, wel om met zijn honden te trainen namelijk de Atlantic Sheepdogs. We krijgen een demonstratie van Mo, een border collie die al verschillende internationale prijzen in het schapen hoeden op haar palmares heeft staan. Echt ongeloofelijk hoe Mo de schapen kan sturen met haar bewegingen en blik! De honden vormen een belangrijk onderdeel in het Ierse boerderijleven, een unieke en leerrijke ervaring.

De namiddag staat helemaal in teken van de Atlantische Oceaan. We starten met een bezoek aan Voya Seaweed Baths. Dit is één van de enige erkende zeewier wellnessen in Ierland en hebben internationale beroemdheid gewonnen. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een namiddagje wellness, maar het positieve effect van zeewier is zeer uitgebreid. Bovendien is volledig natuurlijk, zonder toegevoegde chemicalieën. Het proberen waard!

Een ander natuurlijk product van de Atlantische Oceaan zijn oesters. Dit kunnen we proeven in de stad Sligo, de Gaelic naam is Sligeach en betekent plaats der schelpen (toepasselijk). Aisling van Oyster Experience geeft ons meer uitleg bij het kweken en oogsten van de oesters op haar boerderij in Coney Island. Het was mijn eerste ervaring met oesters, verser dan hier kan je ze niet krijgen!

Het eiland Ierland omvat niet alleen de Republiek maar ook Noord-Ierland. In het noorden zijn 6 counties die behoren tot het Verenigd-Koninkrijk, een situatie die sinds de Brexit opnieuw veel vragen oproept. Gelukkig is het reizen tussen beide landen geen probleem, dit verloop zonder controles. Onze eerste stop in dit deel van het land is Cuilcagh Mountain, opnieuw is de zon van de partij. De omgeving is een prachtig landschap met geologische schatten, de berg zelf is 665m hoog. Het park staat meer bekend om de Instafamous locatie “Stairway to Heaven”, een 6km lang plankenpad met een adembenemend uitzicht. Zoek het zeker eens op op Instagram, wij hadden helaas geen tijd om de volleidge wandeling te doen. Dit geeft me natuurlijk wel een reden om nog eens terug te komen!

Van de bergen gaan we terug te water in Enniskillen. Een boot neemt ons mee over de rustige waterwegen langs enkele historische plaatsen zoals Enniskillen Castle, Portora Royal School en Cole’s Monument. Het is even spannend wanneer we door een nauwe sluis moeten navigeren om Devenish Island en Lower Lough Erne te bereiken, maar het verloopt zonder kleerscheuren. We meren even aan in Devenish Island en krijgen te tijd om de ruïnes van St Mary’s Abbey te verkennen. De abdij dateert uit de 6de eeuw en omvat een Round Tower, Augustijnse abdij, kerken, historische grafstenen en een high cross.

We sluiten de dag af in de stad Armagh, daar krijgen we een stadstour met gids Donna. Armagh is een beroemde stad, het is de Christelijke en spirituele hoofdstad van Ierland. De stadswandeling geeft inzicht in verschillende aspecten van de kleurrijke geschiedenis van deze stad sinds het voorchristelijke tijdperk tot nu. Een naam die hier veel terugkomt is St Patrick, het is dan ook niet raar dat het langeafstandswandeling, Saint Patrick’s Way, hier begint. Het pad van ca. 130km neemt je mee door het prachtige landschap van Noord-Ierland tot de laatste rustplaats van de heilige in Downpatrick.

Op de laatste dag reizen we naar Banbridge voor een unieke ervaring in de Game of Thrones Studio. Ik noem mezelf geen echte Thronie, maar heb wel alle seizoenen gezien en keek dus echt uit naar dit bezoek. We werden helemaal van onze sokken geblazen door de interactieve aanpak en de unieke blik achter de schermen van deze wereldberoemde serie. In de Studio zijn er enkele unieke filmdécors, de originele kostuums en info over de making-of te ontdekken. Ook voor mensen die de serie niet zagen is het een aanrader.

De reis zit er bijna op, maar we maken nog een laatste stop in de Mourne Mountains. Zodra we het gebied naderen kan je de grootsheid van de Mournes voelen, ze krijgen dan ook de status van gebied met uizonderlijk natuurschoon. Het waar was bewolkt, maar op het einde van de korte, stevige wandeling klaart het op en worden we getrakteerd op een panoramisch uitzicht. Te voet is de ideale manier om de omgeving te verkennen, maar het gebied staat ook gekend als één van de beste plaatsen om te mountainbiken.

Zo zit de korte trip door Ierland er alweer op, de minder bekende regio’s smaken zeker naar meer en hebben heel wat potentieel. En voor iedere reis naar Ierland: als het weer niet mee zit, wacht dan even 10 minuten!

 

 

Reisverslag Ierland

We gebruiken cookies voor een betere klantenervaring en een makkelijker gebruik van deze site. Door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Lees alle informatie.